Informacjedla pediatrów

NutriKid NutriKid

Dla pediatrów

Podczas infekcji małemu pacjentowi słabnie apetyt, odmawia spożywania posiłków, jest marudne i kapryśne. Badanie "Odżywianie dziecka w chorobie", zrealizowane w lutym 2016 roku przez SW Research na zlecenie Nutricii Medycznej1, wykazało, że matki są świadome tego, jak ważne w walce z chorobą jest odpowiednie odżywianie dziecka. Dlatego dwoją się i troją, aby wymyślić skuteczną zachętę do zjedzenia przez swoje dziecko czegoś pożywnego. Dlatego szukają rozwiązań pomocnych w skutecznym żywieniu swoich dzieci w trakcie choroby. Takim rozwiązaniem mogą być specjalistyczne, wysokoenergetyczne preparaty odżywcze.

Dlaczego warto po nie sięgnąć, wyjaśniają matkom eksperci: pediatra, gastroenterolog oraz dietetyk.

Wiele dzieci w trakcie choroby traci apetyt i odmawia posiłków. Jak wynika z badania "Odżywianie dziecka w chorobie", to problem zgłaszany przez ponad 60 proc. badanych matek.. Dziecko z gorszym apetytem, które nie zjada wszystkich posiłków w ciągu dnia, nie dostarcza swojemu organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych, na które zapotrzebowanie w trakcie choroby jest wyższe.

Aż 70 proc matek zdaje sobie sprawę, że właściwe odżywianie jest równie istotne w szybszym powrocie do zdrowia, co podawanie lekarstw.

Dlatego w tym trudnym czasie, jakim jest choroba dziecka, szukają skutecznych sposobów żeby zachęcić swoje dziecko do jedzenia.

Najczęściej wskazywane przez respondentki metody to gotowanie ulubionych dań oraz próba przekonania dziecka, że jeśli zje, to szybciej wyzdrowieje. Duża część matek wskazała, że dzieli posiłek na mniejsze porcje i rozkłada jedzenie w czasie, ewentualnie przygotowuje je w łatwiejszej do przyswojenia postaci, np. kleików, zup. Częstym sposobem jest angażowanie dziecka w wybieranie składników i wspólne przygotowanie posiłków, dekorowanie jedzenia a w przypadku młodszych dzieci zmiana posiłku w zabawę w teatrzyk lub w pacynki. Część ankietowanych zachęca dzieci do jedzenia poprzez czytanie bajek i opowiadanie historii.

Choroba źródłem niedożywienia dziecka

W czasie choroby wiele czynników wpływa na pogorszenie stanu odżywienia dziecka. Osłabienie, złe samopoczucie oraz występujące niekiedy trudności w połykaniu sprawiają, że dzieci jedzą niechętnie, przez co nie dostarczają organizmowi cennych składników. Co więcej, często towarzyszące chorobie wymioty czy biegunka z jednej strony powodują utratę zapasów zgromadzonych w organizmie, z drugiej zaś zaburzają proces wchłaniania w przewodzie pokarmowym składników odżywczych dostarczonych w z pożywieniem.

Natomiast, jak wskazuje pediatra i gastroenterolog, dr hab. n. med. Jarosław Kierkuś z Kliniki Gastroenterologii, Hepatologii i Zaburzeń Odżywiania Instytutu “Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka", podczas choroby zapotrzebowanie na wartościowe składniki jest dużo wyższe.

Wyjątkowo aktywny w czasie infekcji układ immunologiczny do wytworzenia poszczególnych składowych takich jak: przeciwciała, leukocyty czy białka ostrej fazy zużywa więcej białka oraz mikro i makro elementów, dostarczanych na co dzień z pożywieniem. Jeśli brakuje dostawy tych składników z zewnątrz, organizm wykorzystuje wewnętrzne rezerwy. Jeśli zasoby te nie są na bieżąco uzupełniane wraz ze spożyciem pełnowartościowych posiłków, tworzą się niedobory żywieniowe.

dr hab. n. med. Jarosław Kierkuś z Kliniki Gastroenterologii, Hepatologii i Zaburzeń Odżywiania

Wsparcie żywieniowe w chorobie

Dlatego, oprócz skutecznego zachęcenia dziecka do zjedzenia posiłku, bardzo ważna jest troska o to, aby serwowane jedzenie było jak najbardziej wartościowe dla osłabionego infekcją organizmu. Prawie połowa badanych matek w trakcie choroby podaje dziecku posiłki, które zawierają więcej witamin a 36 proc. zwraca szczególną uwagę na obecność substancji wspomagających proces leczenia, np. cynk i magnez. Ponadto matki starają się, aby dania były lekkostrawne (46 proc.) oraz dbają o regularność i stałe pory podawania posiłków (36 proc.)2.

Dietetyk kliniczny, Edyta Mazurek zwraca uwagę, że powstałe podczas choroby niedobory żywieniowe mogą być zbyt duże, aby wyrównać je codzienną dietą. - W takiej sytuacji warto wykorzystać moment, kiedy dziecko odzyskuje apetyt, by podawać mu dodatkowo pełnowartościowe pokarmy o zwiększonej kaloryczności, takie jak nowy na rynku NutriKid Multi Fibre. To odżywczo kompletna, wysokoenergetyczna płynna dieta w butelce, wzbogacona o błonnik, dostępna tylko w aptekach. Dostarczając odpowiednią ilość energii, białka, elektrolitów, witamin i pierwiastków śladowych, wzmacnia organizm dziecka w sytuacjach zwiększonego zapotrzebowania żywieniowego.

Takie produkty odżywcze mogą stanowić wsparcie w żywieniu dziecka nie tylko w czasie rekonwalescencji, ale również podczas trwania infekcji. Truskawkowy i czekoladowy smak napoju oraz wygodna forma podania w butelce ze słomką mogą przekonać do wypicia nawet największego niejadka. Jedna porcja zastąpi w całości normalny posiłek i da pewność, że nasze dziecko zjadło odpowiednią ilość niezbędnych do walki z chorobą składników odżywczych.

Dietetyk kliniczny, Edyta Mazurek

Przerwać błędne koło infekcji

Prawie 60% ankietowanych matek jest świadoma, że podczas nawracającej infekcji, brak dobrej diety może powodować przewlekłe niedożywienie dziecka oraz dalszy rozwój infekcji. Niedobory żywieniowe osłabiają odporność dziecka – potwierdza pediatra gastrolog dr hab. n. med. Andrea Horvath, z Kliniki Pediatrii WUM - Zaburzenia jakościowe diety - czyli nie tylko zmniejszona podaż kalorii, ale również - a może przede wszystkim - niedobór wielu makro- i mikroelementów będących kluczowymi dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego mogą pogłębiać zaburzenia odporności u dzieci.

Ze zjawiskiem nawracających infekcji miało osobiście styczność 43 proc. badanych matek dzieci w wieku 1-10 lat3. Dziecko po przebytej chorobie wraca do przedszkola lub szkoły, gdzie eksponowane jest na kolejne czynniki chorobotwórcze. A ponieważ jego odporność jest obniżona, tym łatwiej jest o kolejne zakażenie. Zaczyna działać mechanizm samonapędzającego się błędnego koła.

Eksperci szacują, że problem ten dotyczy 15% dzieci w wieku przedszkolnym.

Dzieci chorują dużo częściej niż dorośli, ponieważ ich układ odpornościowy nie jest jeszcze w pełni ukształtowany a każda infekcja osłabia jeszcze jego funkcjonowanie. W efekcie, dzieci uczęszczające do przedszkola i szkoły zapadają na infekcje górnych dróg oddechowych nawet do 8 razy w roku.

dr hab. n. med. Andrea Horvath, z Kliniki Pediatrii WUM

Jeśli infekcjom towarzyszy pogarszanie się stanu odżywienia, należy jak najszybciej przerwać mechanizm błędnego koła. – W takim przypadku sama porada dietetyczna i intensyfikacja wysiłków by dziecko więcej i częściej jadło może okazać się niewystarczająca. Z tych względów, zarówno w okresie infekcji, jak i w pierwszym etapie po jej zakończeniu, wskazane jest stosowanie u dzieci specjalistycznych, wysokoenergetycznych preparatów odżywczych – radzi dr Jarosław Kierkuś.

NutriKid Multi Fibre – nowe wsparcie żywieniowe dziecka w chorobie

Od stycznia br. w aptekach dostępny jest nowy produkt odżywczy o unikalnym składzie - NutriKid Multi Fibre, przeznaczony dla dzieci w wieku od 1 do 12 lat, które mają problemy ze spożywaniem normalnych posiłków i tym samym z dostarczeniem odpowiedniej ilości składników odżywczych i energii z pożywienia, szczególnie w okresie choroby i rekonwalescencji.

To odżywczo kompletna, wysokoenergetyczna, wzbogacona o błonnik płynna dieta w butelce. Dostarczając odpowiednią ilość energii, białka, elektrolitów, witamin i pierwiastków śladowych, wzmacnia organizm dziecka w sytuacjach zwiększonego zapotrzebowania żywieniowego, zarówno w czasie infekcji, jak i po jej zakończeniu, zapewniając dziecku szybki i pełny powrót do zdrowia.

Właściwe dawkowanie uzależnione jest od aktualnego stanu odżywienia i wynikającego z tego zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze, dlatego zawsze powinno być ustalane przez specjalistę – lekarza pediatrę lub dietetyka.

NutriKid Multi Fibre to nowy dietetyczny środek specjalnego przeznaczenia medycznego w portfolio Nutricii Medycznej, firmy specjalizującej się w żywieniu medycznym. Podstawowym przeznaczeniem tych preparatów jest wsparcie żywieniowe w okresie zwiększonego zapotrzebowania żywieniowego, takich jak choroba czy czas po jej zakończeniu (rekonwalescencja).


1 Badanie "Odżywianie dziecka w chorobie" zostało zrealizowane w dniach 1-3.02.2016 r. przez SW Research na zlecenie Nutricii Medycznej, za pomocą metody indywidualnych wywiadów kwestionariuszowych on-line (CAWI). W badaniu udział miały kobiety-matki dzieci w wieku 1-10 lat. Łącznie zebrano 611 wywiadów.
2 Wg wyników badania "Odżywianie dziecka w chorobie", zrealizowanego w dniach 1-3.02.2016 r. przez SW Research na zlecenie Nutricii Medycznej, za pomocą metody indywidualnych wywiadów kwestionariuszowych on-line (CAWI). W badaniu udział miały kobiety-matki dzieci w wieku 1-10 lat. Łącznie zebrano 611 wywiadów.
3 Wg wyników badania "Odżywianie dziecka w chorobie", zrealizowanego w dniach 1-3.02.2016 r. przez SW Research na zlecenie Nutricii Medycznej, za pomocą metody indywidualnych wywiadów kwestionariuszowych on-line (CAWI). W badaniu udział miały kobiety-matki dzieci w wieku 1-10 lat. Łącznie zebrano 611 wywiadów.

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.